Een dambord-molenspel bord uit 1840 (Wim van Mourik)
De oproep om oude damborden voor het voetlicht te brengen heeft enkele mooie nieuwe vondsten opgeleverd. Kon in september in Curiosa gemeld worden dat een bord uit 1842 te voorschijn zou komen. Nu alle informatie voorhanden is blijkt het bord nog enkele jaren ouder te zijn.
- Spelen op het bord van opa
René boulonois uit Heiloo, lid van ddd alkmaar, damde al vroeg op het dambord van zijn opa van moeders zijde. opa woonde in het noord-Hollandse Winkel en kocht nogal wat tweedehands artikelen. Het verhaal gaat dat hij het bord heeft aangeschaft bij een boelhuis. Meer historiegegevens van het bord zijn niet voorhanden. Toen zijn opa in 1961 overleed en het bord in huis kwam bij zijn ouders, was René vijf jaar. Hij leerde er het dammen op met behulp van de boekjes “Handleiding voor het damspel” van J.W.van dartelen en “prisma damboek” van r.C. Keller.
- Het dambord
René beschrijft de dambordkant als volgt: de verfkleuren zijn zwart met vergeeld wit. Zo te zien is de zwarte verf aangebracht op een witgeverfde ondergrond, gezien de slijtplekken in de zwarte velden. bij de uitwisseling van de informatie gaf rené aan het jammer te vinden dat het oorspronkelijk aanwezige zakje met schijven in zijn jeugd al is verdwenen en dat hij het dambord als jonge dammer heeft “mishandeld” door er een nummering op aan te brengen. Het geeft het 167 jaar oude bord echter ook een aparte dimensie: door intensief gebruik is er veel slijtage; het bord heeft lang een functionele plaats ingenomen; het heeft generaties mensen plezier gegeven; de cijfers geven aan dat er een jong iemand, in dit geval rené, er op heeft gespeeld òf, als we dat niet hadden geweten, iemand die de notatie niet of nog niet goed beheerste. de cijfers geven ook aan dat iemand iets heeft willen leren of heeft willen vastleggen. Zo vertelt het bord zijn eigen historisch verhaal.
Dambord,100 Velden, Zwart/Vergeeld Wit, 33 x 33 cm, Ca 1,5 Kg
- De randlijst
De kleur van de randlijst is roodbruin (meer bruin dan rood). er lopen twee groeven langs de rand van het bord, een aan de bovenkant en een aan de onderkant. in de randlijst is geen ophangoog of gat voor een dergelijk oog gevonden, zoals wel vaak het geval is. de randlijsten zorgen ervoor dat het gespleten bord bijeen blijft. Midden in het zwarte veld vijf bevindt zich een gaatje, zodat mag worden aangenomen dat het bord aan een koord heeft opgehangen. borden werden vroeger vaak aan de wand opgehangen in de woonkamer of in een herberg.
MolenSpel, Zwart/geel
Molenspel, detailfoto: PS, 1840
- Nota del webmaster: l’autore, Wim van Mourik, avrebbe piacere di risolvere il “mistero” del significato della sigla PS dipinta al centro dello schema della Triplice Cinta, insieme alla data 1840. Può essere contattato all’indirizzo email: wavanmourik@planet.nl
- Questo articolo si pubblica per gentile concessione dell’Autore, Wim van Mourik; è stato precedentemente pubblicato sulla rivista HET DAMSPEL, organo ufficiale del KNDB (Associazione Dama Olandese), nel numero di febbraio 2007 (februari 2007 - 99e Jaargang nr. 1)
Argomento: Een dambord-molenspel bord uit 1840
Nessun commento trovato.